Bezoek aan de 15e wing Luchthaven Melsbroek

Donderdag 6 juni 2019

De 15de Air Transport Wing van Melsbroek deelt de landingsbanen en grond- en luchtcontrole met Brussels Airport. Deze Wing voert heel wat transporten uit met zijn 11 Lockheed C-130 Hercules toestellen van het 20ste smaldeel.

Maar ook personaliteitentransport (Koningshuis en buitenlandse reizen regeringsleden) evenals medische interventies behoren tot de taken van de 15 Wing Luchttransport. Een gehuurde Airbus A 321-toestel wordt ingezet voor het verplaatsen van troepen.

Tot 1958 was Melsbroek dé Belgische luchthaven voor personen- en goederentransport. In 1958 – bij de opening van de Wereldtentoonstelling – werd de nieuwe luchthaven van Zaventem in gebruik genomen. Sedertdien is Melsbroek de aangrenzende militaire luchthaven.

Een boeiende dag wacht ons in Melsbroek!

Programma

9.00 uur               stipt vertrek – per autocar – aan het station Vilvoorde, richting Melsbroek

9.30 uur               Briefing over de werking van de militaire luchthaven met daarna een bezoek aan de “Inspectie-Bay”. Hier wordt elke C-130 1x/jaar volledig nagezien.

10.30 uur            Bezoek aan een C-130 (cockpit & cargo) met bijhorende briefing over zendingen, toepassingen, algemeenheden, enz… gevolgd door een bezoek aan de “witte” vliegtuigen (Embraer 135/145, Flacon 20, Falcon 99, Airbus)

12.30 uur            Lunch in de Mess All Ranks. Na de lunch gaan we naar het DAKOTA Museum.

16.30 uur            Vertrek aan het Dakota museum richting station Vilvoorde

Met akkoord van de korpscommandant lunchen we in de Mess All Ranks. Hier geldt volgende dresscode: voor de heren verplicht hemd en das te dragen (geen jeans of baskets) en voor de dames wordt de gangbare mode voorgeschreven.

Alcoholische dranken worden enkel aan tafel gedronken, niet aan de bar. Ieder koopt zijn eigen drank aan de bar aan “militaire” prijzen.

Bijzonderheden:

  • Het bezoek aan de basis gebeurt te voet, we lopen verschillende trappen op en af, klimmen aan boord van een C-130 en duurt ongeveer 2.30 uur. Hou hier rekening mee bij het plannen van uw bezoek. Voor oudere bezoekers of mensen met een beperking kan dit zwaar zijn.
  • Een bezoek aan de basis is steeds onder voorbehoud aangezien de 15 Wing Luchttransport een operationele basis is en vliegtuigen te allen tijde paraat moeten zijn. Bij een eventuele annulering (verplaatsing van het bezoek) word je als deelnemer hiervan in kennis gesteld.

Prijs:

€ 35 (vervoer per autocar, lunch, toegang DAKOTA museum). Dranken bij de lunch en in het DAKOTA museum zijn voor eigen rekening.

De kas van het Glos doet een speciale geste waardoor de prijs per deelnemer op 20€ komt, (bedankt Bernard & bestuur).

Wie wil deelnemen stuurt a.s.a.p. een mail naar edmond.vandamme@telenet.be met vermelding van de naam van de kandidaat deelnemer(s) + identiteitskaartnummer. Dit moet op voorhand doorgegeven worden aan de 15e Wing.

Gezien er slechts 28 personen kunnen inschrijven zal het principe gehanteerd worden dat wie eerst betaald heeft, eerst ingeschreven is.

Overschrijving op rekening BE37 6100 4673 8028  op naam van Vandamme Edmond met vermelding van naam + aantal personen

Gezien er financiële verplichtingen zijn bij het afsluiten van de contracten, dringen we er op aan dat geïnteresseerden zich inschrijven voor 15 februari 2019. Indien onvoldoende inschrijvingen kan overwogen worden dit open te stellen aan mensen van de GMK vriendenkring tot aanvulling van het maximum.

Contactpersoon:

Eddy Vandamme – gsm  0478/581 551– edmond.vandamme@telenet.be